Närbild av ett beigevitt krulligt får med stora öron.

Foto: Unsplash, fotograf Matthew Lockhart

Klipp om svensk ull

Svensk ull slängs i onödan!

PRESSMEDDELANDE från Hemslöjden:

Om fler hade möjlighet att välja svensk ull skulle det bidra till en mer hållbar textilproduktion, starkare djurlagstiftning, biologisk mångfald och en levande landsbygd. Men trots stort intresse har det länge varit svårt att göra rätt val. Nu ändrar vi på det.


Läs om nystartade Arena svensk ull hos Hemslöjden

"Bristande marknads-förutsättningar sätter käppar i hjulet för svensk ull."


"Sverige importerar över 1 700 ton ull varje år, samtidigt som mer än hälften av den ull som produceras av svenska lantbrukare slängs. [...]


Ull utgör ett [...] lovande framtida material. Men idag kasseras majoriteten av svensk ull som en biprodukt från köttindustrin och det saknas infrastruktur för att skala upp insamling och standardiserad kvalitetssäkring och klassificering av ull.


Det leder i sin tur till att svenska varumärken i stället importerar ull från olika delar av världen – ull som ofta har ett högre klimatavtryck och som producerats med sämre djurvälfärd är den svenska."


Läs mer: Swedish Wool Initiative

Borås ska bli bäst i Sverige på ull: "Kompetensen har gått i graven"


Det hemstickade plagget är årets julklapp – men om man vill sticka med svenskt garn kan det bli svårt. Den svenska ullindustrin är nämligen inte mycket att hänga i granen och mängder av ull slängs helt i onödan.
– Det känns illa att inte ta vara på jordens resurser, säger Christian Lundell, ordförande för den nya branschorganisationen Arena svensk ull.


En gång i tiden var ullproduktion en självklar del av textilindustrin i Borås, men så är det inte längre. Och det ser inte särskilt mycket bättre ut i resten av Sverige heller. Svenska fårägare har ingenstans att på ett smidigt sätt sälja ullen och textilföretagen importerar garn från andra länder.


Trots att det finns många får i Sverige, och särskilt i Västra Götaland, så slängs eller bränns över hälftenav all ull som produceras på de svenska gårdarna, enligt The Swedish Wool Initiative.

– Det finns resurser att tavara på här, säger Christian Lundell, ordförande för den nya branschorganisationen Arena svensk ull.


Christian Lundell vill tillsammans med Arena svensk ull dra igång den svenska ullindustrin igen, och Borås ska vara centrum för detta.

– Självklart, här har vi kompetens runt textilproduktion. Tittar man nationellt så är ju ändå Borås textilhuvudstaden.


Stortglapp i produktionskedjan

Så som det ser ut nu finns det ett stort glapp med flera viktiga steg när det gäller den svenska ullindustrin. Det finns ull på de svenska gårdarna, men direkt efter själva klippningen börjar produktionskedjan glappa.


Läs mer i artikel i Göteborgs-Posten från 2022-12-08 (kräver inlogg)

unsplash