Vadå dille?

Jag tycker att dille är ett kärleksfullt ord. Det innefattar stort intresse, omsorg, tid, engagemang och just kärlek.


Synonymer till dille

Så här skriver Synonymer.se: (vard.) häftigt begär, omättlig vurm, pippi, passion, mani, envis förkärlek, fix idé, fnatt; hobby, fluga


Och så här förklaras ordet på webben Svenska.se: allt upp­slukande intresse JFR mani, passion, dille (på något), "han har dille på gamla bilar"


Visst går det att lägga in en lite negativ tolkning i ordet utifrån en del av de här betydelserna, men är det inte lite detsamma som ordet nörd?


Nörda ner sig

För mig är en nörd en person som älskar något så mycket, mår så bra när den håller på med det, att den är villig att satsa nästan all sin lediga tid. Dessutom får nörden träffa likasinnade och umgås kring intresset. Nörden skaffar sig mer och mer kunskap om ämnet och kan till slut kalla sig expert. Kanske blir nörderiet till och med ett yrke?


Dille = passion

Jag föredrar betydelsen passion. Och då är jag tillbaka till början: 

  • stort intresse
  • omsorg
  • tid 
  • engagemang
  • kärlek

Att känna passion är att gå all in. Göra, vara, jobba för och med, värna, "prata sig varm för". När jag bestämde mig för att gå all in på ull var det rätt givet vilket namn jag ville använda. Och mitt ulldille växer sig bara starkare för varje dag. 🤍

Närbild på fåransikte med nos och mun, ögonen syns inte i den långa beige ullen.

Foto: Unsplash, fotograf Georgi Kalaydzhiev

unsplash