Skribenten Pia Mattzon står på huk och blir pussad i pannan av ett gotlandsfår.

Foto: Julia Mattzon

Varför skriva en bok
om svensk ull?

Det var genom utställningen Ull för livet 2018 som jag på allvar fick upp ögonen för svensk ull. Bland annat fick jag veta att mycket har slängts eftersom det inte funnits tillräckligt med resurser (och ibland kunskap) för att ta hand om den.


Vilket slöseri. Vad sorgligt!


Jag ville genast ut på räddningsmission, göra en insats. Men vad kunde jag bidra med? Jag som aldrig ägt ett endaste får och sällan ens träffat några. (Då.)


Efter lite egeninventering av förmågor och kunskap insåg jag att det mest självklara var det bästa: Att skriva. Jag har ju gjort det i många år, både i yrket och privat.


Så här är jag nu. Under de år som gått har jag läst på om ull, får och ullnäring. Jag stickar i ull, har gått kurser för att förstå mer och lära känna ullen i mina händer, har samlat fakta, hittat intervjupersoner och varit på event.


Nu ska det bli en bok. Minst! Fler i vårt land måste få veta hur fantastisk den svenska ullen är. Jag ska göra vad jag kan för att berätta. Häng med!


Bredared 17 maj 2023,

Pia Mattzon

Vem är jag då? 

Text och språk har följt mig genom livet. Svenska var ett favoritämne i skolan, och språkhandböcker och lexikon har alltid varit små guldgruvor för mig. Att hitta rätt formulering för det jag vill ha sagt - och för den jag vill nå - är både sport och njutning. Och ibland vånda om jag ska vara ärlig. Inte underligt att min yrkesbana snitslat sig fram inom områden där det här är viktigt:


  • Journalist
  • Korrekturläsare
  • Frilansskribent
  • Text- och språkgranskare
  • Kommunikatör
  • Klarspråksansvarig
  • Redaktör för personaltidning

Arbete och företag

Från 2023

Mattzons makeri AB

Grundidén kom när jag pluggade konceptutveckling (se nedan). Sedan blev makeriet ett sätt för mig och min dotter Julia att samla ihop vårt eget skapande: Sy och sticka, göra ljus, snickra och måla, återbruka och renovera.



2017-2024
Kommunikatör: Borås Stad, Servicekontoret

Under drygt fem år har jag varit kommunikatör på en av av de kommunala förvaltningarna i Borås. Arbetsuppgifter är strategisk kommunikation och ledningsstöd, operativt arbete inom intranät, webb och andra kanaler, och även att vara klarspråkscoach, grafiskt ansvarig och redaktör för personaltidning. Efter ett års tjänstledighet slutade jag på tjänsten i februari 2024.


2006-2023
Frilansfirma: Piamaz produktion

I min firma gjorde jag som så många andra småföretagare: Lite av varje. Jag har intervjuat och skrivit text, språkgranskat och gjort trycksaker, jobbat med sättning av böcker och enklare webbplatser.


Under perioder har jag också haft uppdrag eller varit anställd på


  • Borås Tidning; redigerare
  • GöteborgsPosten; redigerare
  • Högskolan i Borås; gästlärare textproduktion
  • Göteborgs universitet; kommunikatör forskningsprojekt
  • FoU Sjuhärad välfärd; kommunikatör forskningsenhet


Boken Leva med beroende

År 2007 skrev jag boken på uppdrag av Aleforsstiftelsen (behandling för alkohol- och drogproblem) och dåvarande förlaget Uppsala Publishing House. Boken övergick senare till Liber förlag. Läs mer om boken på Libris


Kunder

Kunder på senare år har bland andra varit Bengt Dahlgren AB, Brandskyddslaget, Lunds tekniska högskola och Grantz förlag. 

Tidigare
Journalist, kommunikatör, med mera

Jag har också varit anställd som kommunikatör och institutionssekreterare på Högskolan i Borås, som journalist och redigerare på Borås Tidning och Hallands Nyheter, och för bra länge sen nu var jag också receptionist och kanslist på Borås kommun (som det hette på den tiden). 


Förstasidan av boken Leva med beroende

Utbildning

2014-2016 YH-examen, Folkuniversitetet


Konceptutveckling småskaligt företagande

Vi studerade bland annat projektledning och -ekonomi, entreprenörskap, finansiering, marknadsföring och försäljning. Under studietiden utvecklade vi studenter varsitt eget koncept, mitt handlade om rekreation och skapande. Det som sedan blev Mattzons makeri (se ovan). 

1993-1996 Examen fil.kand Göteborgs universitet, Degree of Bachelor of Arts in Journalism


Journalistprogrammet

I programmet ingick studier inom press, radio och tv, grävande journalistik, kommunal förvaltning och statskunskap, företags- och samhällsekonomi, medier i Europa, kreativt skrivande, med mera. I fördjupningskurserna valde jag press (skriva) och layout/redigering (Quark Xpress, föregångare till InDesign).


Stipendium bästa uppsats

För mitt examensarbete på Journalisthögskolan belönades jag med stipendium från Publicistklubben Västra. Uppsatsen handlade om ett språkträningsprogram för barn i en av de dåvarande kommundelarna i Borås. 

Samarbeten

Frilansfotograf Anna Sigge


Vi har känt varandra i rätt så många år vid det här laget, Anna och jag. Tidigare var vi båda med i nätverket Frilanskompaniet, som jag startade år 2006 för frilansare inom text, bild och form. Ett av de roligaste jobben vi gjort tillsammans var när vi bevakade cheerleading-SM i Boråshallen, då vi sålde artiklar med text och foto till flera tidningar, bland andra Kamratposten. 


För ett tag sedan insåg vi att vi båda på varsitt håll gått och grunnat på det här med svensk ull, som inte har kunnat tas tillvara på bästa sätt. Vi började messa lite fram och tillbaka om vad vi kunde göra, jag berättade om mina planer om en bok - och här är vi nu! 


Vi har varit igång ett tag nu och ser det mer som lyx än arbete nästan att få åka runt och träffa roliga och intressanta får- och ullmänniskor för intervju och foto till boken! 



Grafisk formgivare Mats Palmquist


Även Mats är en fd. kollega som var med i nätverket Frilanskompaniet. Han har arbetat som journalist, skribent och grafisk formgivare i drygt 40 år, både inom dagspress och som frilansare. 


Det är Mats som gör layout och formger ullboken till Ulldilles stora glädje!


Mats är också kåsör och recensent och har skrivit boken Träsmak


Vill du hjälpa till?


Tillsammans gör vi bättre. Om du vill berätta om dig själv, eller har idéer, tips eller en slant över som du vill investera för att vi ska kunna ro ullboksprojektet i land, hör av dig! Klicka på länken och läs mer: 


Fotograf Anna Sigge fotar fårklippare Kent Andrén

Foto: Pia Mattzon